top of page

VALE SOUTHERN CREATES DREAM HOME FOR PRIVATE CLIENT

Updated: Jan 6, 2023





Vale Southern Construction has handed over a £2.5m residential project which has created a stunning, imaginative, family home on the Isle of Wight.


Named ‘Dreamcatcher’, the new build propertyfeatures six bedrooms, all with ensuite bathrooms, a swimming pool with large sliding doors to the patio, separate annex, integral garage and extensive landscaping, including a croquet lawn and pond.


Working in partnership with architects Mitchell Evans, and the homeowner, Vale Southern was responsible for demolishing an existing building and realising the design vision.

Strip foundations were laid followed by reinforced concrete works to accommodate the swimming pool and a special pool plant room in the basement.


The structure of the new home was constructed using a timber frame, providing an environmentally-friendly solution, which was also around 20 per cent quicker than a traditional build. Once installed, Vale Southern sourced and installed stone cladding that was specified to complement both the timber and West Country architecture.


The roof structure is designed to reflect traditional oast houses seen in Kent, with striking pyramid shapes housing each of the bedrooms. A total of 32 large, glulam beans were used to create the six pyramid shapes which were assembled on the ground by Vale Southern before being individually lifted into position using a tower crane.


Internally, a lift was installed along with two staircases with one leading to the annex and the other sweeping up to the corner of a large living area on the first floor. Windows fitted in this space provide an impressive view of the new swimming pool.


Jon James, Contracts Manager for Vale Southern commented: “This was a challenging build designed with sustainability in mind. In addition to creating unique features such as the pyramid roof structures, our team also installed products and materials to lower energy use, including triple glazed windows and patio doors, a ground source heat pump, underfloor heating, and 590 PV slates on all the bedroom pod roofs.


“Despite restrictions and challenges caused by the pandemic, we delivered the project on programme and within budget, and are proud to have helped the architect and homeowner realise their vision for a very special family home.”


Tim Howell, Architect at Mitchell Evans added: “This house is derived from a complex client brief, which stipulated specific requirements in terms of function and environmental goals as well as offering a building form that has its own identity, separating the house from convention.


“The external detailing has a level of refinement that creates a unique aesthetic, allowing the building to sit proud in its landscape, whilst the material pallet carefully grounds the design within the local vernacular and its context.”


The homeowner said: "My wife and I are very pleased with the new home that Vale Southern built for us. It was a difficult task made even more arduous by the pandemic. Throughout the build, Vale Southern accommodated our frequent visits and suggestions. We love the detailed, intricate work that went into critical internal features such as the balcony and stairs. Externally, the strength and solid build of the buttresses and walls was just what we wanted. Overall, this is our perfect retirement home."

ความคิดเห็น


bottom of page